Acerca de
פילודנדרונים!
יש כל כך הרבה סוגים שונים. אני מת עליהם, הם מגיעים בכל צבע וצורה אפשרית. אפשר לתת להם לטפס על עמוד, או להשפך מקערה, אבל מה שהכי חשוב- אין להם דרישות מיוחדות. כל אחד יכול לגדל אותם בהצלחה, גם למי שאין כלל ניסיון בגידול צמחים. מטרת המדריך הוא לתת לכם מעט רקע, להכיר לכם מספר סוגים נפוצים ולתת לכם את הכלים- לא רק כדי לטפל בהם, אלא איך לגרום להם לשגשג ולגדל פילו לתפארת.
במדריך תוכלו למצוא:
-
רקע על איזור הגידול הטבעי של פילודנדרונים ומעט הסברים על חלק מהסוגים השכיחים ביותר.
-
תנאי תאורה, לחות ומיקום בבית.
-
השקיה ומצע שתילה מומלץ.
-
דישון פילודנדרונים.
-
הדברת מזיקים.
קצת רקע ועובדות לא חשובות 🙂
כמו רוב הצמחים שתוכלו למצוא אצל הגנן, גם הפילודנרונים מגיעים מיערות הגשם של אמריקה הטרופית. לפילודנדרונים אין גזע יציב שיאפשר להם לגדול לגובה. מסיבה זו הם בד"כ אפיפיטים- צמחים שנעזרים בעצים כדי לטפס לגובה. הפילודנדרונים משתמשים בשורשי אוויר כדי להאחז בגזעי עצים ואף לטפס לצמרת היער. מטרתם היא להגיע כמה שיותר גבוה, כדי לספוג כמה שיותר אור שמש- מצרך נדיר ביער הטרופי.
ישנם מאות סוגים של פילודנדרונים- אם מדובר בקטנים כמו המיקנס, בעל עלי קטיפה צבועים בירוק כהה-שחור-ארגמן. עלים מעט יותר גדולים, תוכלו למצוא אצל פילודנדרון עלה-לב (אחד האהובים עליי, גדל בקצב מטורף). ישנם עלים בצבעי ניאון זוהרים כמו למלאי גולד, או עלים גדולים עם מראה סולידי כמו אצל האימפריאל רד. תוכלו למצוא גם סוגים עם עלי ענק, מפורצים ועמידים לשמש ישירה(!), כמו הביפי. לכל פילודנדרון צורה וצבע ייחודיים ומהממים.
טיפ קטן פילודנדרונים ניתן לייחר (לחלק ולייצר צמחים נוספים) בקלות ובמהירות. בקרוב יעלה מדריך מצולם, עם הסברים מפורטים על איך לייחר פילודנדרונים וצמחים נוספים.
ראיתם מלא סוגים וסוף סוף הצלחתם לבחור את הפילו שלכם. מה עכשיו?
עכשיו נבחר מקום בבית
אחת הסיבות שאני כל כך אוהב פילודנדרונים היא שהם כאלה קלים וסלחנים. אור חלש, אור חזק, אפילו קצת שמש ישירה! גם מבחינת תנאי לחות, הפילו עושה לכם חיים קלים. כמובן שכמו כל צמח טרופי, הפילו ישמח, ישגשג ויוציא מלא שורשי אוויר בלחות גבוהה, אבל הוא יסתדר יפה מאוד גם בתנאים של לחות ממוצעת לחלוטין. כמעט הכל יתאים להם, אבל חשוב להתייחס ולקרוא מעט על הפילו הספציפי שבחרתם כדי לוודא שאין לו רגישויות מיוחדות.
קצת על השקיה ומצע שתילה
קודם כל חשוב לשמור על מצע מאוורר. כן, אני כותב את זה יחסית הרבה, אבל זה באמת הקסם שיהפוך אתכם מרוצחי צמחים סדרתיים לאלופים שמצליחים לגדל כמעט הכל. באופן כללי, פילודנדרונים לא אוהבים יותר מדי מים ואפילו מומלץ לתת למצע להתייבש בין השקיות.
זוכרים שביער הם גדלים על עצים? לא תמיד יש להם גישה למים ולכן הם מסתדרים נפלא גם בתנאי יובש. אם אתם כמוני ויש לכם נטייה לחנוק את הצמחים שלכם מאהבה (אני פשוט מתייחס אליהם כמו סבתא פולנייה. אתם צמאים? לא? אז הנה מלאאאאאאא מים) מצע מאוורר הוא בגדר חובה. רוצים הוכחה? רוב הפילודנדרונים שלי מקבלים מים אחת ליום. כן כן, אחת ליום. כן כן, זה מוגזם. אבל זה עובד! הם שמחים, צומחים מהר ומגדלים עלים בריאים וגדולים.
מה זה מצע מאוורר אתם שואלים? אני משתמש בתערובת שתילה רגילה + ורמיקולייט גס, ביחס של 60/40, כשהורמיקולייט הוא 60. את שניהם ניתן להשיג כאן באתר.
שימו לב! לא משנה כמה מאוורר המצע שבחרתם, אם העציץ שלכם יושב בצלחת עם מים, הצמח יחנק וימות. בסיום ההשקיה, רוקנו את הצלחת או אפילו תשקלו לוותר עליה מלכתחילה.
שימו לב 2! כל פילודנדרון שנרכש אצל הגנן בצירוף עציץ לשתילה, ישתל במצע שלי המתואר כדי לתת לכם ראש שקט בהשקיות.
דישון פילודנדרונים!
כפי שלמדנו, פילודנדרונים צומחים יחסית מהר. אמנם, במהלך החורף הצימוח איטי יחסית, אך בחודשי הקיץ החמים אתם תראו טירוף של צמיחה. מומלץ לעקוב אחר ההתפתחות של הפילו שלכם, ולדשן בהתאם. בחורף, כשהצימוח איטי נדשן אחת לחודש- חודשיים. בקיץ, חגיגה! זו הסיבה שאנחנו נדשן אותם יחסית הרבה- אחת לשבועיים. מומלץ להשתמש בהוראות שמופיעות על האריזה של הדשן שתבחרו, ולמהול אותו בהתאם.
חרקים קטנים ומרושעים ומזיקים נוספים
נתחיל עם החדשות הטובות- באופן יחסי, פילודנדרונים בד"כ לא נוטים למשוך אליהם מזיקים. אז למה יש כותרת המוקדשת במיוחד לרשעים הקטנים? כי למרות שהם פחות שכיחים, אתם עדיין עלולים להתקל בהם, ואני רוצה לתת לכם את הכלים להתמודד איתם. באופן אישי, אני מעדיף להשתמש בשמן נים כדי להדביר את רוב סוגי המזיקים (אקריות, כנימות קמחיות, כנימות מגן..). ניתן להשיג שמן נים כאן באתר, ובאריזה מצורפות גם הוראות יישום לחומר. אני ממליץ לחזור על הטיפול אחרי כשבוע לאור העבודה שהשמן פחות יעיל בהדברת ביצים.
מזיק נוסף שאתם עלולים להתקל בו הוא תריפס. התריפס הוא יצור עמיד ביותר, ולכן שמן נים אינו אפקטיבי בקטילתו. כדי להתמודד עם בעיית תריפסים אני ממליץ על שימוש בטרייסטר אולטרא, חומר הדברה אורגני חזק ויעיל ביותר (גם בטרייסר מומלץ להשתמש פעם נוספת אחרי כשבוע מהיישום הראשון).
קראתם עד לכאן? כל הכבוד! עכשיו אתם לא רק יודעים איך לטפל בפילודנדרונים, אלא איך לגרום להם לשגשג! לכו על זה, ותהנו מהם. תשחקו איתם, תחלקו ותייחרו, זה עולם שלם וכיף להכיר אותו :)